Karancs-Medves

KARANCS KILÁTÓ

A Karancs hegy, melyet palóc olimposzként is emlegetnek, a környék legmagasabb területe. A 729 méter magas középső csúcsán magasodik a Karancs kilátó. A torony a magyar-szlovák határtól néhány méternyire áll. A fák fölött  teljes körpanorámában gyönyörködhetünk. Sőt, a 22 méter magas fém építmény pereméről tiszta időben még a Tátra csúcsai és a Dunakanyar is tisztán látható. Bár a hegycsúcs gyakran felhőbe, ködbe burkolózik, de a látvány még így is lenyűgöző.

MARGIT KÁPOLNA

A Karancs-nyeregből nyugati irányba haladva juthatunk fel a  Kápolna-hegyre. Itt található a Szent Margit által a XIII. században, apja, IV. Béla megmenekülése emlékére építtetett, a Boldogasszonynak szentelt Margit-kápolna. Az eredeti román stílusra utaló falmaradványok kövei ma is láthatók a nyugati oromfalba építve. Az 1927-es felújítást követően a második világháború utáni években – funkcióját vesztve – a kápolna ismét nagyon megrongálódott, s műemlék jellegű kápolnaromként lett nyilvántartva. Azonban a Karancs-völgyi községek lelkes hívői az 1990-es évek elején szépen helyreállították. Az egri érsek szentelte fel és azóta évente több búcsút is tartanak a Boldogasszony-kápolnában.

MEDVES FENNSÍK 

A Medves-fennsík Magyarország és Európa legnagyobb területű bazaltplatója. A fennsík nagy része 520-570 méteres tengerszint feletti magasságú. Legnagyobb magassága a Medves-magosa nevű ponton eléri a 671 méteres magasságot. A magyar területre mintegy 8 km2 esik, míg a szlovák résszel együtt 12,8 km2 a teljes területe.